lørdag 10. juli 2010

Spanske banker satser på strutsmetoden


Spanske banker tilbyr boliglån uten egenandel med latterlig lave renter og inntil 3-års utsettelse av både renter og avdrag.  Det er www.property-abroad.com som kommenterer dette.
 
Når den økonomiske krisen rammet det spanske eiendomsmarkedet, unngikk bankene massive nedskrivninger ved å konvertere lån på eiendommer til illikvide kapital -- dvs selve eiendommer. Dette syntes å være en god idé da, men nå med 59,7 milliarder euro av eiendommer i hendene til spanske bankene, har byrdet blitt større enn problemlånene de byttet fra.

Bankene nå som før, sier websiden, utsetter det uunngåelig ved å tilby ingen-penger-ned lån til lave renter. Dette fordi lån gitt på slike betingelser vil uten tvil ha høy misligholdelse. — Bankene er klare over dette, men også at problemet ikke vil måtte behandles før om noen år.

Dette har blitt utløst av den spanske sentralbanken som tvinger bankene til å øke sine tapsavsetninger mot deres eiendom aktiva i løpet av få måneder. Sentralbanken frykter at spanske banker ikke har reserver nok mot risikoen for deres enorme eiendomsmasse.
Gitt at økende tapsavsetninger ville tvinge spanske banker til å anerkjenne tap i sitt resultatregnskap, er mange banker nå ivrig etter å selge boligene sine, sies det på property-abroad.com.

Når dette er sagt, åpner en slik lånepolise gode muligheter for potensielle kjøpere, når en sammenligner oppgangen, eller mangelen på det, i det britiske eiendomsmarkedet, kommenteres det på websiden. Der er markedet hemmet av 10%-egenandelregelen. Dette er ikke et problem i Spania og bankenes satsning kan muligens også rette på problemet med overtatte eiendommer. Dette fordi gunstige boliglån gis på boliger med tilnærmet rimelig markedspriser, ikke eiendommer taksert til bunnpris.

Oversatt fra www.property-abroad.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar